ulviyekuccuk @ gmail.com

İyi bir sanat tüketicisi olmak iyi bir sanatçı olmakla aynı eşdeğere sahip demektir.

 Sanatın tüketicisi olur mu demeyin…

Okullarda okutulan sanat derslerinin ilköğretim basamaklarında çocuğa tanıtılmasıyla birlikte başlayan bu süreç, tüm eğitim basamaklarında devam etmelidir. Günlük

Sanatı anlamak, sanata saygı duymak, sanatçı ve sanat kadar önemli. Gelişmiş ülkelere baktığımız zaman sanat ve kültürün ön planda olduğunu görmek mümkün. Kültür bir nevi toplumlarım yaşam tarzını şekillendirir. Kaliteli bir yaşam ve kültür de eğitim ile şekillenir.

 Sanat eğitimini gelişiminin ilk basamaklarında alan çocuk, yarının yetişkin bir sanatseveri olma durumu, sanat eğitimi almamış kişiye göre daha farklı olur. Hem genel hem de sanatsal anlamda yaratıcı düşüncenin geliştirilmesi için sanat eğitimi, okul öncesi dönemden başlayarak, eğitimin her döneminde ve mesleki döneme kadar her daim devam etmeli. Sanatçı doğmasa bile iyi bir sanat tüketicisi olur.

 Çağdaş uygarlık düzeyini yakalamak yaratıcı düşüncenin geliştirilmesiyle mümkündür.

 Sanatçı sanatını icra ederken, sanat tüketici sanatın kalitesini anlaması için eğitimin basamaklarından faydalanmalı. Sadece eğitim ile sınırlandırılmamalı. Günümüzün önemli mecralarından tv programlarına da önemli görev düşüyor.

 Sadece eğlence programları çocukların ve gençlerin sanata ve kültüre olan anlayışını ve bakış açısını güçlendiremiyor. Kültür ve sanat programlarının çoğunlukta olması daha güçlü daha zeki bireylerin gelişmesine katkı sağlar. Kültür ve sanatı hor kullanmak bir ülkenin geleceğine zincir vurmaktan farksız.

Kültür ve sanat toplumların ahlaki değerlerini de güçlü kılar.

Medyanın da bu anlamda toplumu eğitme politikası ilk görevi olmamakla birlikte bir sanat politikasının da bulunması gerekiyor. Kültür ve sanat eğitiminden yoksun bireyler sanatın kaliteli olup olmadığının bilincine varamaz. Bu nedenle kültür ve sanatı anlaması, kavraması ve saygı duyması almış olduğu eğitimle kıyaslanabilir.  

Kültür ve sanatta eğitimin her alanında her döneminde beslenen bireyler gerçek sanatçıyı, sanatı fark edebilir.