ulviyekuccuk @ gmail.com

ORTAK AKILLA NELER YAPILACAĞINI KEPEZ BELEDİYESİ GÖSTERDİ

1950 yılında kurulmuş olan Antalya Dokuma ve iplik fabrikası 2003 yılında zarar etme gerekçesiyle kapandı. 2004 yılında Kepez Belediye başkanı Ak partili Erdal Öner dokuma fabrikasını 49 yıllığına bir yapancı şirkete kiraladı. 2009 da yine Akparti den belediye başkanı olan Hakan Tütüncü ise tarihe tanıklık etmiş fabrikanın gelecek kararını da Antalyalılarla birlikte aldı.

Sivil Toplum Kuruluşları(STK), Meslek Odaları ve siyasi parti temsilcilerinin de aralarında bulunduğu ‘Ortak Akıl Komisyonu’ kuruldu. Ortak Akıl Komisyonu’nun aldığı kararlar doğrultusunda Antalya İplik ve Pamuklu Dokuma Fabrikası’nın geleceği şekillendirilirken, fabrikanın adı ise DOKUMAPARK olarak değiştirildi. Kepez Belediyesi, tarihe tanıklık etmiş fabrika yapılarının doğal yapısını bozmadan ve fabrika bahçesindeki bir tek ağacı dahi kesmeden dönüşüm çalışmalarını gerçekleştirdi. Kepez Belediyesi 238 bin metrekarelik alandaki yeşil alanları, kafeterya ve spor alanlarını 2015 yılında halka kazandırdı. Antalyanın merkezinde nefes alınacak bir alan Dokuma Park. Endemik bitki türleri ve nadir ağaçların görüldüğü botanik bahçenin içinde 258 ağaç, 1300 bitki türünün dikiminin bittiği 18 000 m2 alana yayılan kocaman bir alan.

İçinde pek çok müzenin olduğu park da; Anadolu Oyuncak Müzesi, Bir Zamanlar Antalya Müzesi,Modern Sanatlar Galerisi,Nostaljik Araç Müzesi,Açık Hava Müzesi ,Simülasyon Merkezi, Botanik Park, Yeşil Alanlar, Bilim Merkezi, Anadolu Şehitler Müzesi, Tren Kütüphane, Dokuma Fabrikası kütüphanesi ,Yeşilçam Cafe. Öncelikli böylesine güzel bir alanı halka kazandıran Kepez BELEDİYE başkanına teşekkür ederim.

Oyuncak müzesini gezerken çocukluğuma, Yeşilcam kafede kahve içerken gençliğime gittim. Sanatçılar sokağına geldiğim de buram buram kitap kokusuyla ruhum dinlendi. Hepsini zaman içinde ayrı ayrı yazacağım. Bugün sanat sokağından söz etmek istiyorum.Parkın yapısını bozmayan bir mimariyle yapılmış 21 küçük dükkan sıralanmış. Dükkanların karşısında standlar. İnsana huzur mutluluk ve 21 sahaf dükkanı. Hepsini gezdim tabi ki eski kitaplara dokundum kokularını burnuma çektim. İsmiyle ilgimi çeken iki dükkan oldu. Birisi masal. Ne güzel bir isimdi. Masal gibi bir sokak ve kitaplar diğeri ise sevgili yazarım dediğim beş basılmış kitabı olan arkadaşım Ulviye Küccük Hanımın dükkanı olan AYZIT tı. Küçük bir dükkan içinde pek çok eski kitap, Nazım Hikmetten, Sebahattin Ali ye yerli yazarlar ve pek çok yabancı yazarın kitaplarını bulmak mümkündü. Polyanna geçti elime ilk basımlarından şöyle bir tuttum kokladım. Sonra Pir Sultan Abdal' a ait yazılmış kitaplar. Stefan Zweig kitapları 1939 da basılan “sabırsız yürek” pek çok kitap bir arada ne kadar mutluydum onları raflarda gördükçe. Hepsini almak istiyor insan bir anda. Dünya görüşünü, ve duruşunu bildiğim sevgili yazarımıza döndüm neden “AYZIT” dedim. O sorumun ve gülüşümün altında ki sorma nedenimin farkında olarak “. Ay kökünden türemiş olan Ayzıt, aygibi parlak demektir. Ay güzelliği ışığı ve nuru simgeler. AYZIT Aşkın ve güzelliğin sembolü.” Dedi. Gülümsedim o an ona bir şey demedim ama . Beş kitabı olan sevgili yazarımızın, başarılı bilim kadınlarını anlatan bilimin sultanları kitabında. kadınların en az erkekler kadar; sanata, edebiyata, felsefeye, astronomiye, hukuka, bilime hizmet ettiklerini öğrenmiş, ve kendi sözleriyle , “Sadece Türk toplumunun değil; tarihten bu yana erkek egemenliğinin dünyanın her tarafında hükmünü sürdürdüğü bir gerçektir. Oysaki çağımızın insanları, kadın- erkek ayırımı bir daha yaşanmasın diye tarihin çöplüğüne atmayı başardılar. Türk toplumunda ve Türk toplumuna benzer ülkelerde henüz kadın erkek eşitliği söz konusu değildir. O günlere ulaşmayı özlemle bekliyoruz” demişken bu ismi koyması tabii ki beni şaşırtmadı. AYZIT Aşkın ve güzelliğin sembolü. Yaratıcı, bereket ve refah sahlayan dişi ruhlar zümresidir. Bunların bazıları insan yavrusu kadınları, bazıları dişi hayvan yavrularını korur. Ayzıtlar dağınık hayat unsurlarını toplar yaptıkları “kutu” ana karnındaki çocuğa üfleyerek ona can verirler. Gebe kadınları korurlar kuğu kuşları ayzıtların timsali sayılır bilgisi geçerken aklımdan. Antalya güzeldir, tatil yerleri, otelleri sahilleri ile ünlüdür. Tatile gidenlerin mutlak bir günlerini ortak akılla oluşturulan DOKUMA PARK a uğramalarını tavsiye ediyorum. Müzelerini gezip, sanat sokağından geçtikleri zaman inanın kendilerine çok yeni şeyler katıldığını görecekler. Bu tür çalışmaları halk olarak tüm belediyelerimizden bekliyoruz.

Sündüz Yaşar Biga

Maviyle Mavi yolculuk

Fethiye