Tohum Köyü grubu köy köy gezip yerli tohum toplayıp bu tohumları yeniden üreterek yaygınlaşmasını sağlıyor.
TOHUM KÖYÜ 3 Ağustos 2017 tarihinde Birol TAŞLI tarafından bir grup arkadaşıyla birlikte Ankara merkezli olarak Kurulmuştur. Herhangi bir parti, kurum ve kuruluşla bağlantısı olmayıp, gönüllülerden oluşan grubun amacı, binlerce yıldır değişen koşullara uyum sağlayarak günümüze ulaşmayı başarmış birer genetik hazine olan yerli ve Atalık tohumları bulup, hiçbir şekilde kimyasal ilaç kullanmadan atalık usullerle doğal yoldan üretimini yapılıyor.
Yerli ve atalık tohumlardan elde edilen ürünlerin tohumlarını çıkartmak, tohumları saklamak ve hiçbir şekilde ticari amaç olmadan ülkemizin diğer bölgelerinde destek veren aynı amaçtaki üyeleri ile birlikte, gönüllü olarak bulundukları bölgelerdeki ekim yapan insanlara, Atalık ve yerli tohumları dağıtmak Tohum Köyü'nün ilkleri aradında yer alıyor. Laboratuvarlarda üretilmiş, numaralanmış, sadece dış görünüş olarak albenisi olan meyve, sebzelere dönüşen tek seferlik tohumların egemenliğini bitirip hibrit tohuma mecbur kalmamak, gıdada bağımlılığı kaldırmak için grubun kurulduğu belirtildi.
Birol Taşlı, !!Önceden öngörülmeyen bir felaket ya da hastalığın o tohum çeşidini yok edebilirliği göz önüne alarak, Anadolu çiftçisinin yüzyıllardır ambarında saklayıp ertesi yıl toprakla buluşturduğu atalık tohum çeşitlerinin yaygınlaşması yaşamımızın güvencesi diyerek ara ara bazı illerde grup üyelerimizce toplantılar yaparak, üyelerimizle tanışma ve tohum takas etkinlikleri düzenliyoruz. ’dedi.
Taşlı, ‘’TOHUM KÖYÜ grubu olarak daha fazla neler yapılacağı konusunda kararlar alınıyor. Grup üyelerimiz arasında İmece usulü ile çalışmalar başladı. Bu amaçla Ankara da birçok üyemizin bahçelerine ziyaretler yapıldı. Ziyaretlerimizde üyemizin ekimle ilgili doğru ve yanlışlarını görüp bilgilendirme yaptık. Biyolojik çeşitliliği desteklemek amaçlı denemeler yapıldı. Ancak bu çeşitlilik her geçen gün yok oluyor. Bulundukları yörenin çevre, iklim, toprak koşullarına uyum yetenekleri gelişmiş bu tohumların gelecek nesillere aktarılabilmesi için tohum çeşitliliğinin korunması, ekilerek çoğaltılması ve paylaşılması gerekiyor. Bizler bunun için Köy köy gezip yerel tohum toplayıp bu tohumları yeniden üreterek yaygınlaşmasını sağlayacak olan mücadeleci bir grubuz.’’ Diyerek açıklama yaptı.
Ulviye Küccük