Türkiye’nin sayılı, Antalya’nın ilk gezici mobil bilim merkezi olan ‘Bilim ve Teknoloji Tırı’nı gezen Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, “Bilim ve Teknoloji Tırı, kapı kapı mahalle mahalle gezecek. Ve bu şehrin bütün çocuklarına bilimsel bilginin kapılarını aralayacak.” dedi.


Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, deneme seferlerine başlayan mobil bilim merkezi ‘Bilim ve Teknoloji Tırı’nı gezdi. İlk seferinde Antalya’da misafir edilen depremzede çocukları ağırlayan Bilim ve Teknoloji Tırı’nda incelemelerde bulundu. Mobil bilim merkezini gezen çocuklarla sohbet etti. Astronot kıyafeti giyen bir çocuğun da yanına giderek “İşte! İlk Türk astronotu belli oldu. Geleceğin astronotu…” dedi. Bilim ve Teknoloji Tırı’nın Antalya’da ilk, Türkiye’de de sayılı olan bir uygulama olduğuna değinen Başkan Tütüncü, “Türkiye’nin en büyük Bilim Merkezini yapmak Kepez Belediyesi’ne nasip olmuştu, Antalya’da yaptık. Antalya’ya değer kazandırdık. Şimdi bilim adına bir yeniliği daha gerçekleştirdik. Mobil Bilim Merkezini Antalya’ya farklı bir konseptte tanıştırdık. Mobil Bilim Merkezi Antalya Bilim Merkezi’nde yapılabilen bütün çalışmaların aslında mobil ortamda yapılabilmesi fırsatını sağlıyor. Bütün bunlarla birlikte baktığımız zaman çocuklarımıza durak durak, kapı kapı, sokak sokak, cadde cadde, mahalle mahalle, ilçe ilçe bilimin o sevgi dolu dünyasının kapılarını aralayacak. Ve sevgili çocuklarımızı bilimsel düşünceye, bilimle düşünmeye, teknolojiyle konuşmaya alıştıracak. İşte bu uygulama özel bir uygulama… Bize ne mutlu ki; bugün bu uygulamanın ilk örneğini depremzede çocuklarımızla birlikte Akdeniz Üniversitesi’nde yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde çok daha farklı bir heyecanla Antalya’nın ilçelerinde, Antalya’nın mahallelerinde, Kepez’in farklı noktalarında okullarımızda bu bilim merkezini göreceksiniz. Bu bilim merkezi gittiği her yerde bilimsel düşünceye kapı aralayan bambaşka bir dünya, sevgi dolu gizemli bir ortam olarak varlığını sürdürecek.”diye konuştu.


ANTALYA’NIN ÇOCUKLARINA VE GENÇLERİNE KAZANDIRDIK


Kepez Belediyesi’nin yeniliklerin adresi olduğunu belirten Başkan Tütüncü, “Harika bir Mobil Bilim Merkezi’ni Antalya’nın çocuklarına ve gençlerine kazandırdık. Bundan daha büyük bir mutluluk yok. Bu şehir için, bu ülkenin güzel çocukları için daha çok yeni, daha güzel projelerimiz olacak. Projelerimiz gelecek tasavvuruyla çocuklarımıza yönelik olacak. Biz istiyoruz ki; çocuklarımız bilim konuşsunlar, bilgiyle konuşsunlar, teknolojiyi konuşsunlar, tasarımı konuşsunlar. Bu evrensel değerlerle kendilerini zenginleştirsinler. İşte bir yenilik daha; Antalya Bilim Merkezi’nden sonra Mobil Bilim Merkezi, Antalyalı çocukların, sevgili hemşehrilerimizin, Kepez’in bütün okullarının, geleceğimizin o aydınlık yüzlerinin emrinde…” dedi.


BİLİM VE TEKNOLOJİ TIRI


Antalya’da bir ilki başardıklarına da değinen Başkan Tütüncü, “Mobil Bilim Merkezi yaptık. Bir teknoloji tırı oluşturduk. Ve bu tır kapı kapı, mahale mahalle gezecek. Ve bu şehrin bütün çocuklarına bilimsel bilginin kapılarını aralayacak. Antalya’da da ilkiz. Kalbimizde sevgimiz ve ufkumuzda teknolojinin gelişmeleri bütün bunlarla birlikte ilklerin belediyesi olmak herkesten çok bize yakışır. “diye konuştu.


BİLİM VE TEKNOLOJİ TIRI’NDA NELER VAR ?


Türkiye’nin ve Antalya’nın ilk gezici mobil bilim merkezi olan ‘Bilim ve Teknoloji Tırı’nda;
Yenilenebilir enerji kaynakları; güneş enerjisi
Manyetik alan; mıknatısların çalışma prensibi ve Dünya’nın manyetik alanı
Maddenin halleri; plazma
Motorlar; elektrik motoru ve içten yanmalı motor
Robotik; endüstriyel robotlar, sosyal yardımcı robotlar
3 boyutlu yazıcılar ve sanal gerçeklik uygulamaları
Yapay zeka; görüntü işleme
İzohips; interaktif harita
Astronot; selfi noktası
Beyin dalgaları; interaktif oyunlar
İha yer istasyonu; interaktif oyunlar
Hologram teknolojisi ; 3 boyutlu görüntüler