İSTANBUL SÖZLEŞMESİ MUTABAKAT METNİNDE YOK

 

CHP, DEVA, DP, GELECEK Partisi, İYİ Parti ve SAADET Partisinin oluşturduğu Millet İttifakı tarafından 30 Ocak 2023 tarihinde kamuoyuna deklare edilen Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nde Kadın, Aile ve Çocuk başlığı altında kadınlar ile ilgili önemli düzenlemeler arasında “İstanbul Sözleşmesi” olarak bilinen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin yer almaması eleştirilere konu oldu.

Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda uluslararası belge olan ve ilk imzalayan ülkeler arasında yer aldığımız İstanbul Sözleşmesi cumhurbaşkanlığı kararı ile feshedilmişti. Kamuoyu ve sivil toplum örgütlerinin beklentisi sözleşmenin tekrar imzalanması yönündedir. Metin içerisinde İstanbul Sözleşmesi adının dahi geçmemesi sözleşme konusunda mutabık olunmadı mı sorusunu akla getirmektedir.

Metinde cinsiyet eşitliğini esas alarak parlamento, yerel yönetimler, siyasi partiler ve kamu kurumlarında kadınların karar ve yönetim süreçlerine katılımını destekleyecek, kadın temsilini artıracak, kadın haklarının korunmasını öncelikli tutan bir politika izleyeceği ifade edilirken İstanbul Sözleşmesi’nin tekrar imzalanacağına dair bilgi yer almamaktadır.

Metinde, kadına Yönelik Şiddetle Toplumsal Mücadele Seferberliği başlatacak, şiddetin her türüyle ilgili “Önleme, Koruma, Kovuşturma ve Destek Politikaları” başlıklarında etkin çözümler uygulanacağı, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde kamu ve özel sektörde çalışan kadınların idari izinli sayılmasını sağlayacağı ifadeleri de yer almaktadır.

 

HABER MERKEZİ